Permainan Tradisional Batu Seremban

Permainan Tradisional - Permainan Tradisional Batu Seremban merupakan permainan tradisional yang akan menjadi bahasan dari permata-nusantara, satu lagi permainan tradisional yang dapat memperkaya khasanah kita terhadap permainan tradisional indonesia.
Permainan Batu Saremban namanya mungkin sebagian sudah tahu tentang permainan ini atau bagi yang belum tahu berikut selenkapnya.

Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Sering dimainkan di waktu lapang.Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Biasanya ia menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.

Cara Bermain
Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

demikian sahabat bahsan saya tentang Permainan Tradisional Batu Saremban semoga dapat menambah khasanah pengetahuan akan budaya indonesia.

0 komentar: